Response to Request for Clarification
Item # UMC 12-10

Suggested Subject: Exhaust Ducts

Suggested Section: 510.1.4 (2009) Alternate Section:

Question Asked:

My question involves the application of section 510.1.4 for Type I grease ducts that have

horizontal grease ducts that exceed 75 feet.

1) On a type I grease duct where the total amount of horizontal grease duct exceeds 75
feet, but installed with a vertical offset between two separate sections of horizontal
grease duct less than 75 feet each, would the slope still need to be installed with 1
inch per foot slope?

2) To clarify, if a grease duct is horizontal for 50 feet and then rises vertically 10 feet
(for example), and then changes direction to run an additional 50 feet horizontally,
would the required slope be 1 /4 inch per foot?

Answer:

1) Yes, the total horizontal portion of the grease duct exceeds 75 feet.
2) No, it would need to be to be sloped 1 inch per lineal foot. The combined amount of

horizontal duct applies.



